innovatie centrum

 

 

 

 

 

 

Global Development Africa wil samen met de lokale partner, International Training & Development Center, (ITDC) enkele gerichte beroepsopleidingen gaan starten in het Innovatie Centrum in de hoofdstad Bujumbura

innocentrum-8-jpg-300x159

De economie van Burundi is bezig met de wederopbouw na meer dan 2 decennia burgeroorlog. Een doorsnee burger leeft van geld dat ver onder een minimaal noodzakelijk loon ligt. Dit komt doordat 40 % van de bevolking werkloos is. De meeste werklozen zijn jongeren die door de burgeroorlog minder kans hebben gekregen om een beroep te leren. Er zijn nog steeds weinig beroepsopleidingen te vinden, ook in de hoofdstad.

Een groot aantal van de bevolking van het platteland is naar de hoofdstad Bujumbura getrokken op zoek naar een veilige plek. Daardoor ontstond daar een grote concentratie van mensen. De hotels en restaurants worden daardoor ook intensief gebruikt. Tegelijkertijd ontbreekt het daar aan gekwalificeerd personeel en de standaard voor hygiëne en gezondheidszorg.

GDA wilde de bevolking een impuls te geven door het opzetten van dit Innovatie Centrum, dat mede zal fungeren als een ontmoetingscentrum tussen de bevolking en de lokale bedrijven. Jongeren krijgen de kans om een beroepsopleiding te volgen, bedrijven worden begeleid om hun producten en diensten te verbeteren. Er zal synergie ontstaan tussen jonge talenten en nieuwe bedrijven. 

De stappen;      

In 2013 is begonnen met het lokaal fabriceren van baksteen uit rivierklei. Zo worden de bouwstenen gebruikt die de bevolking zelf maakt.

 Het productieproces is verbeterd van traditioneel naar moderne baksteen.

Onder begeleiding van plaatselijke professionals is vervolgens het gebouw opgetrokken.

1-samenkopie

De begane grond van het IC zal gebruikt worden voor een opleidingskeuken. Daarnaast zal het gaan dienen als ontmoetings- zowel als ondernemingscentrum. Ook zal een restaurant opgezet worden, verbonden aan de opleiding,  als werkervaring zowel als inkomstenbron. Stages en samenwerking zullen geregeld zijn met lokale horeca.

Deze fase is grotendeels mogelijk gemaakt door Ten Brinke Foundation.

Wij zijn op dit moment  bezig fondsen te werven voor de afwerking en inrichting om daadwerkelijk met de opleidingen te kunnen starten.

Voorlopig zullen wij de ruimtes van de begane grond zo veel mogelijk afwerken om zo gauw mogelijk te kunnen starten met de naaiopleiding, waarvoor de inrichting/aankopen al gedoneerd zijn.

Daarna zal de keukeninstallatie gereed gemaakt worden. Tevens zal er een mogelijkheid zijn om daar te komen eten. Ook voor dit keukengedeelte zijn al donaties toegezegd.

In een later stadium zal in een volgende fase de naai-opleiding naar de 1 e etage verplaatst worden en tevens een ICT-opleiding starten.

Uiteindelijk zal het gebouw multifunctioneel zijn met ontmoetingsruimte, kantoortjes waarin bv een informatie-gezondheids-centrum gevestigd kan worden.

Een nieuwe cultuur zal er ontstaan: Jongeren werken aan zelfredzaamheid en bedrijven hebben  geleerd hoe ze  hun continuïteit kunnen behouden.

Economische en sociale vooruitgang van Burundi krijgt zo een behoorlijk steun vanuit de eigen kracht.

Wanneer dit Innovatiecentrum volledig draait zal er tevens ervaring op diverse gebieden zijn opgedaan en kan er uitbreiding ontstaan naar omringende landen zoals Uganda, Rwanda, RD Kongo, Malawi enz.

zie  fotoalbum