In Burundi is een bijeenkomst besteed aan het hoe en wat van het kweken van paddenstoelen.
Van 4 – 12 mei 2024 was Freddy, voorzitter van Stichting GDA, in Burundi. Daar had hij overleg met de drie leden van de ondersteunende werkgroep; Isabelle, Diane en Sarah samen met coördinator Jean-Claude.
Jean Claude is landbouwingenieur. Hij heeft het trainingsprogramma PIP gevolgd (ge
integreerde planning voor boeren), dat is ontwikkeld door de Wageningse Universiteit. Jean Claude adviseert de tien boeren op het gebied van landbouwtechniek en de organisatie van de productie.
Ze bespraken de voortgang, de uitbreidingsplannen en de plannen voor het vinden van een nieuwe groep van tien boeren.
Opzet coöperatie in fase 2
Fase 1 van het project van tien boeren is nu afgerond. D.w.z. de negen boerinnen en één boer, hebben ondersteuning en adviezen gekregen voor een betere bedrijfsvoering en gaan door met hun geiten- en varkenshouderij, de maniok- of bonenteelt.
Het is nu tijd voor fase 2. Dat wordt een coöperatief project; de gezamenlijke teelt van rijst en paddenstoelen.
Daarvoor zijn 2 vruchtbare stukken grond gevonden in Mpanda, op 29 km afstand van de hoofdstad Bujumbura, die gepacht worden.
Een proef start binnenkort ( september voor seizoen rijstverbouwing) met 1 ha rijstaanplant en een stuk van 30 x 60 m waar schuurtjes komen voor de paddenstoelenkwekerij.
Het plan is om twee rijstoogsten per jaar te hebben met een gemiddelde opbrengst van 4000 kg per keer. De oogst wordt lokaal geconsumeerd en de winst komt geheel ten goede aan de tien boeren.
De paddenstoelenkwekerij zal wellicht wat meer tijd en energie kosten, maar kan het begin zijn om minder vlees te gebruiken.
Planning
Begin juli-augustus start de irrigatie en egalisatie van de grond.
Begin september worden de rijstplanten geleverd en geplant door de boeren.
Nieuwe groep van tien boeren
De werkgroep Goed Boeren zoekt ter plaatse tien nieuwe boeren/boerinnen die ook weer worden ondersteund in hun eigen bedrijfje en daarnaast zullen gaan werken aan een gezamenlijk project.
De opgedane ervaringen van de eerste groep boeren zullen belangrijk zijn voor de tweede.
Met positief gevoel terug .
Freddy keerde blij terug uit Burundi; de positieve voortgang van het project, de hoopvolle resultaten en de ambitie van alle betrokkenen om van dit initiatief een groot succes te maken, zijn hartverwarmend en hoopgevend voor de toekomst.
Alle sponsoren danken wij van harte voor hun bijdragen.
Op 4 december 2023 is een overeenkomst gesloten tussen Mr Ir. Jean Claude VYAMUNGU en Isabelle, de begeleidster van de groep boeren. Jean Claude werkt volgens de PIP (Plan Integrated of Farm) approach, zoals ontwikkeld is door de Universiteit Wageningen.( https://www.wur.nl/en/Research-Results/Research-Institutes/Environmental-Research/Programmes/Sustainable-Land-Use/Sustainable-agricultural-production-systems/The-PIP-approach-building-a-foundation-for-sustainable-change.htm )
Op 28 december vond vervolgens een bijeenkomst plaats met de groep en Jean Claude, die een toelichting gaf over de manier van werken en een opdracht om het plan van aanpak dat zij maakten (eventueel) te verbeteren/aan te passen.
Als een afsluiting van het kalenderjaar werd ook een gezamenlijke maaltijd gebruikt, voordat iedereen weer de reis naar huis terug maakte.
- Project Goed Boeren in Burundi 2022-2024
Gefinancierd door Lionsclub Doetinchem, Rabobank Foundation, de Protestante gemeenschap in Ulft, Terborg en Etten en particulieren .
In dit project werd een groep geselecteerde kleine boeren een programma aangeboden met trainingen en financiële ondersteuning gericht op de verbouw van nieuwe gewassen, verkoop van landbouwproducten, vorming van coöperaties en onderlinge samenwerking
9 Boerinnen en 1 boer hebben een groep gevormd die in diverse bijeenkomsten een eigen businessplan hebben ontwikkeld en gepresenteerd. Allen hebben een micro-krediet ontvangen dat in 2 jaar moet worden terugbetaald. Daarna wordt weer een nieuwe groep geformeerd die voor dit microkrediet in aanmerking kan komen. Er is een lokaal team gevormd om deze groep te begeleiden en faciliteren. Ook onderling is er tussentijds contact. Door een boerenbedrijf, in klein formaat zoals gebruikelijk in Burundi, te sponsoren, kan een heel gezin een stap verder maken. In de komende jaren zullen de boeren dan ook een coöperatie kunnen vormen om elkaar bij te staan.
- Project De Steenfabriek en innovatiecentrum Bujumbura (2015-2020) Gefinancierd door Ten Brinke Foundation en Adra Nederland en particulieren.
Met het project steenfabriek en innovatiecentrum hadden wij tot doel om met lokale materialen ( klei, water en menskracht) op innovatieve wijze kwalitatieve stenen te maken. Met behulp van een daartoe gefabriceerde machine werden de stenen gemaakt die vervolgens in een lokale oven werden gebakken. Een groep van 30 jongeren werd geleerd hoe zij dit hele proces zelfstandig kunnen uitvoeren.
De resultaten waren:
- Jongeren het beroep van steenbakker gingen leren en uitvoeren
- Met behulp van deze stenen konden solide woningen worden gebouwd
- Er inkomen kon worden gegenereerd door de verkoop van bakstenen.
- Er werden stenen gebakken en gebruikt voor de bouw van het Innovatiecentrum.
Tot groot verdriet is onverwachts Adelin Nyandwi overleden. Hij was een goede deelnemer aan het boeren project. Hij laat een groot gezin achter.
Zijn vrouw Genevieve Nikobamye zal nu zijn plaats in de groep gaan innemen.
Adidja heeft 7 kinderen.
Zij pacht momenteel 25×20 m grond.
Zij wil soja en zoete aardappelen verbouwen op een groter stuk grond.
Chantal heeft 7 kinderen.
Zij bezit momenteel 4 geiten en een aantal eenden.
Tevens verbouwt ze maniok, bonen, soja, mais en aardappelen op 5 are gepachte grond.
Zij wil meer ruimte om meer dieren te kunnen houden en een groter stuk landbouwgrond.
Diane heeft 4 kinderen.
Zij heeft een landje waarop zij geiten houdt.
Zij wil een stukje land erbij met een schuur om beter en meer geiten te kunnen houden.
Zij wil ook paddenstoelen gaan verbouwen in een overdekte setting.
Domina heeft 2 kinderen.
Zij verbouwt maniok en bonen op een stuk gepachte grond van 30×40 meter.
Zij wil graag meer land om uit te breiden met soja en zoete aardappelen.
Fidelia heeft 3 kinderen.
Zij verbouwt rijst en maniok.
Zij heeft een klein stukje land en wil dat graag uitbreiden.
Ook wil ze eenden houden
Flora heeft 6 kinderen.
Momenteel pacht zij een stuk grond van 40×30 m.
Zij wil een groter stuk land om vooral zoete aardappelen en soja te verbouwen.
Isabelle heeft 2 kinderen.
Zij heeft een universitaire studie in biologie voltooid.
Zij heeft een begeleidende en verslaggevende functie in het project.
Zij heeft zelf een stuk grond van 50×30 m waar zij maniok en bonen verbouwt. Haar wens is om paddestoelen te gaan verbouwen.
Jean Christomone heeft 3 kinderen.
Hij verbouwt watermeloenen op een stuk grond van 40×25 m.
Hij wil meer grond waarop ook papaya, citroenen en ananas kunnen worden geteeld.
Sarah heeft 2 kinderen
Zij houdt varkens, kippen, eenden en konijnen.
Zij pacht hiervoor grond
Zij wil stallen uitbreiden om meer dieren te kunnen houden.
Ook wil ze meer kennis vergaren om dieren te houden en te verzorgen met eventuele medicatie.